Många butiker väljer idag att ha kameraövervakning i sina lokaler. Anledningen är framför allt att förebygga stölder innan den brottsliga handlingen ägt rum.

Storebror ser dig överallt. Du är övervakad. En del kan känna sig lite olustiga över att ständigt vara bevakade av kameror eller mikrofoner, men det är de facto en sådan värld vi numera lever i. Det går inte alltid att lita på alla människor. Hade man kunnat göra det skulle det inte finnas några brott, men det gör det ju dessvärre.

Butiker är ett bra exempel på det. Det har mer eller mindre i alla tider förekommit snatteri och stölder. Butiksägare förlorar massvis med pengar på det. Om de kan förebygga stölder genom att installera kameraövervakning i affären så är det svårt att inte ha förståelse för det. Kanske är det ett nödvändigt ont.

Kameraövervakning i storstäder

Extra viktigt att förebygga stölder skulle det kunna vara i storstäderna där det är så mycket mer personer i omlopp. Att installera kameraövervakning för butik i Stockholm till exempel kan i bästa fall vara avgörande för om butiken ska finnas kvar – speciellt om den säljer värdesaker som exempelvis guld och smycken. Det blir då också en fråga om säkerhet.

Naturligtvis försöker sig en del lagbrytare sig på att stjäla trots kameraövervakning. Men om så ändå sker så finns det åtminstone betydligt större chanser att identifiera brottslingarna och få dem dömda i domstol om de har fångats på film. Sådana bevis är väldigt svåra att snacka bort för den misstänkta personens försvarsadvokat.