Om du tappar din hemnyckel ska du omedelbart ringa en låssmed. I Stockholm kan du få tag i en låssmed dygnet runt.

Alla har vi väl tappat bort en nyckel någon gång, eller åtminstone trott att vi gjort det. Letar man lite extra brukar man i de flesta fall hitta nyckeln till slut, i fodret på en jacka eller på golvet under soffan.

Men ibland försvinner nycklar på riktigt, och i många fall kan det bli en dyr affär. I regel måste du nämligen byta ut ditt lås om du tappat bort din nyckel. Det är tyvärr så att om någon tar sig in i din bostad med en borttappad nyckel så gäller inte hemförsäkringen, och du får inga pengar av försäkringsbolaget för att täcka det som blivit stulet.

Borttappade nycklar på gångstig

Säkra din bostad

Om du letat överallt och är helt säker på att din hemnyckel är borta, och det dessutom finns något på nyckelknippan som kan förknippas med din adress eller ditt namn, så måste du omedelbart ta dig hem. Du bör också ringa dit en låssmed för ett omedelbart låsbyte. Om någon tar sig in och stjäl saker med en nyckel räknas det inte som ett inbrott, och försäkringsbolaget kommer att utgå från att det rör sig om slarv från din sida om någon använder nyckeln för att ta sig in i din bostad.

Lätt hitta låssmed i Stockholm

Att anlita en låssmed i Stockholm är enkelt, de flesta låssmeder har jouröppet dygnet runt. Om det är natt när du upptäcker att en hemnyckel är borttappad, kan det dock vara bättre att sova hos någon kompis som bor i närheten, eftersom det blir ganska dyrt att anlita en låssmed mitt i natten. Men ibland finns ju inte det alternativet, och då känns det skönt att veta att en låssmed aldrig är mer än ett telefonsamtal bort, redo att släppa in dig i din bostad.

Om du vet att din nyckel har försvunnit någonstans där ingen kan få tag i den, till exempel om du tappat den från en båt ute på sjön eller liknande, behöver du så klart inte byta ut låset. Det är bara när det finns risk för att nyckeln kan kopplas till dig eller till din adress som du måste se upp.

Försäkringsbolaget kan täcka låsbyte i vissa fall

Har du fler nycklar på knippan, till exempel till jobbet eller någon annan lokal, måste du kontakta alla som berörs. I en bostadsrättsförening eller på en arbetsplats kan det hända att man beslutar att byta ut alla lås till offentliga utrymmen och sedan kräver dig på betalning. Här kan det vara läge att höra med ditt försäkringsbolag om det finns något i din hemförsäkring som gör att du kan bli ersatt för denna kostnad.

Läs mer på https://www.lassmedstockholm.nu/