Alla näringsidkare i Stockholm måste förstås ha en ordnad bokföring, men man kan lätt slippa ifrån att göra den själv. En seriös bokföringsbyrå gör jobbet på en bråkdel av tiden, och rätt. 

Alla som har sysslat med bokföring genom åren vet att det var krångligare förr. En bunden bokföringsbok skulle fyllas i med bläck, och om något blev fel var det besvärligt att ändra. Man kunde dra ett stort streck, med bläck, över den förhatliga raden och skriva sin signatur i kanten. Chefen och revisorn såg att det hade blivit fel, och inget kunde döljas. 

Nu är det också försmädligt när man skriver fel, men det kan ändras i datorn. Strecket följer ofta med, dock. Det ska inte finnas några fel som kan döljas.

Rätt konton men på fel sida

Ska man bokföra fast man inte kan blir det lätt fel. Det är enkelt att skilja på debet och kredit när det gäller tillgångar som bankkonton och bilar. Men att en kostnad är debet och en intäkt kredit är lite mer svårsmält. På en bokföringsbyrå i Stockholm har personalen alla sammanhang klara för sig. Får du in pengarna i debet måste intäkten hamna i kredit, så att det balanserar. När det gäller en kreditnota måste man dock boka tvärtom.

Löner, moms, skatter och räntor tillhör också den vanliga bokföringen. Samla inte kvitton i en skokartong, för då har du inte koll på läget. Lämna i så fall kartongen i befintligt skick till bokföringsbyrån som reder ut trasslet så att du slipper.